teczka bikera meteor2017

avatar Miejsce robienia kawy do termosu: Żyrardów. Od 2009 nakręciłem 113010.25 km z czego 16357.45 wertepami i wyszła mi mordercza średnia 16.96 km/h
meteor2017 bs-profil

baton rowerowy bikestats.pl

Czerstwe batony

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009
Profile for meteor2017

Pocztówki zza miedzy

Znajomi bikestatsowi

Jakieś tam wykresy

Wykres roczny blog rowerowy meteor2017.bikestats.pl

Kalendarium

  • dystans 19.45 km
  • 5.60 km terenu
  • czas 01:04
  • średnio 18.23 km/h
  • rower Srebrny Rower
  • Jazda na rowerze

Skubnąć świerka

Poniedziałek, 23 grudnia 2024 · dodano: 30.12.2024 | Komentarze 5

Świerkowy jeżyk na dzień dobry.



Pojechałem nazbierać gałązek świerkowych i sosnowych. Po wichurach trochę ich pospadało na ziemię i sosnowych było dużo - nawet jeśli uskubałem najmłodszą końcówkę. Świerkowych jednak było mniej, więc musiałem skubnąć trochę bezpośrednio z drzewek.




Po co mi to? Ano po to żeby zrobić lemoniadę... trafiłem na coś takiego w jednej mandze, zalewali igły sosnowe wodą z cukrem i w wyniku fermentacji po kilku dniach zmieniała się w gazowany napój. Tam nazywali to cydrem, przynajmniej tak przetłumaczyli, nie wiem jak było w oryginale. Brzmiało interesująco, więc poszukałem i znalazłem przepis na Lemoniadę z iglaków.



Przepis? No dobra, to leci mniej więcej tak:

Składniki:
- trochę gałązek świerkowych/sosnowych/jodłowych czy jakich tam
- 1 litr wody
- 4 łyżki cukru
- 1/4 - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- odrobina suszonych drożdży

Gałązki upychamy do buteleczek, z sosny można same igły. Cukier i kwasek rozpuszczamy w wodzie, jeśli zalewamy gorącą, to czekamy aż ostygnie. Wlewamy wodę do buteleczek, dosypujemy miniszczyptę drożdży (sosna ma własne dzikie drożdże, więc nie musimy), nakrywamy szmatką, czy kawałkiem ręcznika papierowego i zawiązujemy gumką lub sznureczkiem. Po trzech dniach zakręcamy butelki i czekamy jeszcze kilka dni. Fermentacja może przebiegać w różnym tempie, więc niektóre buteleczki mogą być mocno gazowane już po 5 dniach od zalania, inne później. Otwierać możemy średnio już po tygodniu, czy nawet po kilkunastu dniach, generalnie im wcześniej to zrobimy, tym napój będzie słodszy.

Można dodać inne składniki jak skórka pomarańczy (oranżada!) lub cytryny.

A oto zimowy test iglaków:
- świerk - mniam!
- sosna - zimowa jest taka sobie, czekam na młode pędy
- jałowiec - niezbyt dobry, nie polecam
- modrzew - chwilowo nieczynne
- jodła - lokalnie nie występuje



Lemoniada, cydr... jak zwał, tak zwał, może być nawet szampan, skoro jest przed Sylwestrem . To była pierwsza, testowa partia i test wypadł pomyślnie, bardzo smaczne toto i dlatego pojechałem nazbierać gałązek, by mieć świeżego szampana lemoniadowego na Sylwka. Poza tym ślicznie wyglądają te gałązki w buteleczkach.

I właśnie we wpisie sylwestrowym więcej fotek flaszek i komiks z Panem Marianem



Jałowca nie zamierzałem zbierać, bo dużo krzaków w tym lesie nie ma... ale ktoś zniszczył jeden krzak i udziabał główną gałąź (mam nadzieję, że odrośnie z tych gałęzi, co zostały przy ziemi), a ponieważ dookoła walały się urwane gałązki, to zebrałem trochę sprawdzić jak będzie smakowała lemoniada jałowcowa.



O, tak wyglądają te gałązki w butelce.





Jeden z dużych świerków w okolicy



Ponieważ brak skali, to nie wygląda to zbyt spektakularnie, ale te korzenie są naprawdę spore, a do objęcia pnia są porzebne dwie osoby.



To była przerwa na iglaki, pora wracać do grzybków - boczniaczek pomarańczowożółty.



Grzybówka dzwoneczkowata



To chyba kisielnica trzoneczkowa






I coś tam jeszcze




Porosty to też w sumie grzyby - tutaj złotorost ścienny i trochę innego porosta.






Komentarze
meteor2017
| 20:39 poniedziałek, 30 grudnia 2024 | linkuj @Trollking - a największą zaletą przepisu jest to, że jest prosty :-)
meteor2017
| 20:38 poniedziałek, 30 grudnia 2024 | linkuj @Trollking - Ponoć znikomy ;-)
meteor2017
| 20:37 poniedziałek, 30 grudnia 2024 | linkuj @huann - na to jest za późno, nadal mam zaległości... aktualnie przebiłem 5600 :-)
Trollking
| 20:18 poniedziałek, 30 grudnia 2024 | linkuj Przepis fajny, ale czy ktoś jest w stanie ocenić stan oprocentowania? :)
huann
| 20:03 poniedziałek, 30 grudnia 2024 | linkuj To może 5432.10? ;)
Komentuj

Imię: Zaloguj się · Zarejestruj się!

Wpisz trzy pierwsze znaki ze słowa yniem
Można używać znaczników: [b][/b] i [url=][/url]