teczka bikera meteor2017

avatar Miejsce robienia kawy do termosu: Żyrardów. Od 2009 nakręciłem 108860.05 km z czego 15577.35 wertepami i wyszła mi mordercza średnia 16.91 km/h
meteor2017 bs-profil

baton rowerowy bikestats.pl

Czerstwe batony

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009
Profile for meteor2017

Pocztówki zza miedzy

Znajomi bikestatsowi

Jakieś tam wykresy

Wykres roczny blog rowerowy meteor2017.bikestats.pl

Kalendarium

  • dystans 24.08 km
  • 0.30 km terenu
  • czas 01:24
  • średnio 17.20 km/h
  • rower Srebrny Rower
  • Jazda na rowerze

po mieście

Środa, 19 października 2022 · dodano: 26.10.2022 | Komentarze 4

Nie, to nie to co myślicie... to jest odgoryczanie żołędzi. Mianowicie trzeba wypłukać taniny, żeby pozbyć się goryczki. To jest odlana woda z kolejnych namoczeń. Docelowo mamy zamiar zrobić z nich mąkę żołędziową.




A takie coś było na powierzchni




W kolejnych moczeniach już nie było tak efektownie



A to tegoroczne przetwory - na przedzie słoiczki z dżemem borówkowyw (dolny rządek z dodatkiem jabłka, górny bez).



A to grzybki - dwa słoiczki z lewej z suszonymi podgrzybkami (nie robiliśmy więcej, bo mamy jeszcze z zeszłego roku), dalej siedem słoiczków z marynowanymi podgrzybkami (w zeszłym roku było więcej i jeszcze kilka nam zostało), a cztery ostatnie słoje to opieńki marynowane (zobaczymy, czy będą nam smakować).







Komentarze
meteor2017
| 16:45 sobota, 29 października 2022 | linkuj @yurek - kawa i mąka żołędziowa to w zasadzie jest to samo... może co najwyżej różni się stopnie wyprażenia. Ja coś tam czytałem o dodawaniu różnych dodatków do mąki, tylko myślałem że to raczej bezwartościowe wypełniacze, a tu się okazuje że miały one sensowne wartości odżywcze.

Mąkę żołędziową trzeba dodać do zwykłe mąki, bo ponoć sama się nie lepi (jeszcze nie sprawdzaliśmy).
meteor2017
| 16:42 sobota, 29 października 2022 | linkuj @Trollking - do następnego sezonu może starczy ;-) Borówek mam nadzieję jeszcze dozbierać.
Trollking
| 21:24 środa, 26 października 2022 | linkuj Zapasy imponujące, a odgoryczanie żołędzi wizualnie bardzo dobrze się kojarzy :)
yurek55
| 17:33 środa, 26 października 2022 | linkuj W czasie wojny ludzie pili kawę z palonych żołędzi. O mące i wypikach z niej nie słyszałem. A zapasów w spiżarni zazdroszczę i gratuluję.
Komentuj

Imię: Zaloguj się · Zarejestruj się!

Wpisz cztery pierwsze znaki ze słowa yluzl
Można używać znaczników: [b][/b] i [url=][/url]